Τζον Κυριάκου: «Έτσι προσπάθησε να με δολοφονήσει η 17Ν»

Δείτε τη συγκλονιστική συνέντευξη του πρώην Ελληνοαμερικανού πράκτορα της CIA στο διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Τζάρεντ Λέτο

Εκείνη την Πέμπτη 8 Ιουνίου του 2000, ο Τζον Κυριάκου, έφυγε από το σπίτι του στα Βόρεια προάστια, για να πάει στην δουλειά του.

 

Στην περίπτωση του ο όρος «δουλειά» παίρνει μια άλλη διάσταση, αφού επισήμως ο Κυριάκου είναι Β΄ Γραμματέας της Αμερικανικής Πρεσβείας.

Ανεπισήμως είναι ένα από τα επιτελικά στελέχη του σταθμού της CIA που εδρεύει στον τελευταίο όροφο του κτηρίου της Βασιλίσσης Σοφίας, επιφορτισμένος με το κυνήγι τρομοκρατών από τις Αραβικές χώρες που περνάνε από την Αθήνα, την στρατολόγηση πληροφοριοδοτών και τη εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν.

Προσέχει πολύ, πηγαίνει και επιστρέφει από την δουλειά του μέσω διαφορετικών διαδρομών, είναι πάντα οπλισμένος και οδηγεί μια θωρακισμένη BMW.

Αυτό που δεν ξέρει εκείνη την ημέρα είναι ότι εξαιτίας του γείτονα του Στίβεν Σόντερς οι τρομοκράτες της 17Ν που παρακολουθούσαν το σπίτι του Βρετανού ταξίαρχου, έχουν βάλει και αυτόν στο στόχαστρο.

Το συγκεκριμένο πρωινό του Ιούνη ο ήλιος λάμπει και ο Κυριάκου οδηγεί αργά και βασανιστικά στην μποτιλιαρισμένη τις πρωινές ώρες λεωφόρο Κηφισίας.

 

Πέντε σφαίρες για τον λοχία Σόντερς

Αγνοεί ότι μερικές εκατοντάδες μέτρα πίσω του, σε ένα λευκό Rover, ο γείτονας του-ήταν στρατιωτικός ακόλουθος στην Βρετανική πρεσβεία-πάει και αυτός στη δουλειά του.

Μετά από ένα η δύο λεπτά πέντε πυροβολισμοί-τέσσερις από το ιστορικό 45άρι της «17Ν» και ένας από G3- τραυματίζουν θανάσιμα τον Σόντερς, ο οποίος προλαβαίνει να ανοίξει την πόρτα του και να σωριαστεί αιμόφυρτος στην άσφαλτο.

Οι εκτελεστές είναι δύο, πάνω σε μια μηχανή enduro και αμέσως μετά το χτύπημα προσπερνούν με ταχύτητα την θωρακισμένη BMW του Ελληνοαμερικανού πράκτορα και φεύγουν.

Όταν ο Κυριάκου φτάνει στην Πρεσβεία αναγνωρίζει το αυτοκίνητο του γείτονα του και διαισθάνεται αμέσως ότι η εκτέλεση του «γράφει» παντού-it was written all over όπως λένε χαρακτηριστικά στην Αμερική-«17Ν».

Η διαίσθηση μετατρέπεται σε σιγουριά και πολλά ερωτηματικά, όταν η τρομοκρατική οργάνωση στέλνει μετά την πρώτη, μια δεύτερη διευκρινιστική προκύρηξη για την δολοφονία του Σόντερς στις 11 Δεκεμβρίου του 2000, στην οποία υπήρχε μεταξύ άλλων και η εξής φράση: «Tην στιγμή της επιχείρησης, στο αμέσως μπροστινό φανάρι ήταν μποτιλιαρισμένος αμερικάνος οπλισμένος μεγαλοπράκτορας της CIA, ενώ περίπου εκατό μέτρα πίσω μας βρισκόταν ο Βαρδινογιάνννης με την οπλισμένη συνοδεία του».

Ο Κυριάκου ανατριχιάζει. Καταλαβαίνει ότι έχει μπει στο στόχαστρο της «17Ν» όμως απορεί για το πώς οι τρομοκράτες έχουν πληροφορηθεί την ιδιότητα του, ως επιχειρησιακού πράκτορα της CIA.

 

Μια ζωή στη δράση

Είκοσι χρόνια σχεδόν μετά από εκείνη την καυτή καλοκαιρινή μέρα που άλλαξε την ζωή του ο πρώην κατάσκοπος μίλησε για την στοχοποίηση του από την διαβόητη τρομοκρατική οργάνωση και την δράση του στους κόλπους της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στον διάσημο ηθοποιό Τζάρεντ Λέτο, ο Τζον Κυριάκου αποκαλύπτει πως στρατολογήθηκε στην CIA από έναν καθηγητή του στο πανεπιστήμιο, ότι ταξίδεψε σε πάνω από 65 χώρες του κόσμου, αλλά και πως έπιασε το Νο3 της Αλ Καϊντα, Αμπού Ζουμπάιντα.

Περιγράφει τα όσα τράβηξε όταν αποκάλυψε το απόρρητο πρόγραμμα βασανιστηρίων της CIA, αφού είχε αποχωρήσει από την υπηρεσία και τους διωγμούς που υπέστη μετά.

Ο Λέτο είχε γνωρίσει τον Κυριάκου όταν ήταν μαθητής του στο Γυμνάσιο, λίγο πριν ο τελευταίος αφήσει την έδρα του καθηγητή για να βυθιστεί στον θολό κόσμο της κατασκοπείας.

«Ορκίστηκα να προστατεύω το Σύνταγμα των ΗΠΑ όχι τα βρώμικα μυστικά της Υπηρεσίας και αυτό έκανα» τονίζει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο της συνέντευξης ο πρώην πράκτορας.

Αυτός που μετά το πέρας της εκπαίδευσης μετατέθηκε στο Ιράκ, μια χώρα που τίποτε δεν συνέβαινε μέχρι την ημέρα που ο Σαντάμ αποφάσισε να εισβάλλει στο Κουβέιτ στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Έκτοτε ήταν σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή, υπηρετώντας σε «καυτές» χώρες για τις ΗΠΑ και αποδείχθηκε ένας εξαιρετικός στρατολόγος, πείθοντας ανθρώπους να προδίδουν την πατρίδα τους.

Εξηγεί ότι κάποιοι το έκαναν για λεφτά, άλλοι επειδή ήθελαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Αμερική και ένας τον οποίο δεν ξέχασε ποτέ, επειδή ήθελε μια βέσπα!

Αποδείχτηκε πολύ καλός σε αυτό, αλλά πλήρωσε πολύ ακριβά το γεγονός ότι αποκάλυψε το πρόγραμμα βασανιστηρίων των ΗΠΑ, κάτι που τα πρώην αφεντικά του δεν του συγχώρεσαν ποτέ.

Πηγή: protothema.gr

Παρακολουθήστε τη συγκλονιστική συνέντευξη του Τζον Κυριάκου

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης