Βασιλειάδης: «Ζήτησα ξένους διαιτητές για το μπάσκετ! Αρνήθηκε η FIBA»

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε από το πρωτάθλημα στη Basket League, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά του για ξένους διαιτητές και Γιώργος Βασιλειάδης υποστήριξε ότι και ο ίδιος αιτήθηκε κάτι αντίστοιχο από τη FIBA με την ίδια κατάληξη.

Ο υφυπουργός Αθλητισμό σχολίασε τις εξελίξεις σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Αθηναϊκό Πρακοτρείοκαι δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα με τα χρήματα της ΕΡΤ για τις ομάδες της Superleague.

Οι δηλώσεις Βασιλειάδη:

-Για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων και τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην ΕΡΤ, υπήρξε… αντίλογος συχνά. Έχετε την αίσθηση πως ο φίλαθλος κόσμος δεν γνωρίζει τις αρμοδιότητες της Πολιτείας, που αρχίζουν και που σταματούν, και ίσως γι’ αυτό συχνά… άγεται και φέρεται;
«Υπήρχαν φωνές και όχι αντίλογος. Ο κόσμος στο τέλος της ημέρας ήταν πάντοτε αρωγός και δίπλα στις πρωτοβουλίες που πήραμε. Προφανώς και κάποιοι προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και προφανώς και κάποιοι ήθελαν να μπερδέψουν τον κόσμο σχετικά με τις πραγματικές μας αρμοδιότητες. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να ελέγχουμε θεσμικά τον χώρο του αθλητισμού. Οι παρεμβάσεις στο χώρο του σπορ, στους κανόνες τους σπορ, τους κανόνες πεδιάς δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Κι αυτό είναι η πεμπτουσία του αυτοδιοίκητου.

Εμείς, όμως βλέποντας όλα τα κακώς κείμενα, σκοπό είχαμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους διεθνείς φορείς, ούτως ώστε να διορθώσουμε λάθη, παραλείψεις και σκιές δεκαετιών. Αυτό προσπαθήσαμε στο ποδόσφαιρο, αυτό προσπαθήσαμε και στο μπάσκετ, με διαφορετικά αποτελέσματα στο κάθε άθλημα, ανάλογα με την ανταπόκριση της διεθνούς Ομοσπονδίας. Το σημαντικό είναι ότι αντιμετωπίσαμε και τα δύο αθλήματα με τον ίδιο τρόπο, παρά τα όσα λέγονται, γράφονται ή εικάζονται. Όλες οι πρωτοβουλίες που πήραμε ήταν πρωτοβουλίες με σκοπό να έχουμε ένα εξυγιασμένο περιβάλλον. Να έχουμε περιβάλλον ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους. Αυτός ήταν ο στόχος μας, αυτές ήταν οι νομοθετικές παρεμβάσεις που κάναμε.

Δεν μπορώ να πω ότι η προσπάθειά μας στέφθηκε πάντοτε με απόλυτη επιτυχία. Δεν μπορώ να πω ότι δεν υπήρξαν φορές που δεν ήμασταν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που βλέπαμε. Αυτό, όμως που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ήταν η προσπάθεια να μπουν για πρώτη φορά κανόνες που υπερισχύουν έναντι όλων. Πολλές φορές ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού ήταν αρωγός, ήθελε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Πολλές φορές ήταν και απέναντι από αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι Διεθνείς Ομοσπονδίες κατάλαβαν ότι έχουν ένα σοβαρό συνομιλητή που έχει διάθεση να κάνει παρεμβάσεις και τομές. Γι’ αυτό το λόγο έστερξαν δίπλα στην ελληνική κυβέρνηση και στις προσπάθειές της. Σας θυμίζω ότι είναι η πρώτη φορά που διεθνείς Ομοσπονδίες έρχονται και εργάζονται από κοινού με μία κυβέρνηση και όχι σε κόντρα και όχι σε περιβάλλον ρήξης. Κι αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό! Τώρα πόσο κι αν ο καθένας θέλει να διαστρεβλώσει ανάλογα με την πολιτική του κατεύθυνση τελικά και όχι με τα αθλητικά του “ πιστεύω” την πραγματικότητα, τόσο αυτές οι προσπάθειές πέφτουν στο κενό γιατί ο κόσμος και γνωρίζει και καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα».

-Θα μου επιτρέψετε να σας μεταφέρω ανοιχτά ένα παράδειγμα: Μερίδα φιλάθλων κατηγορούν την αθλητική ηγεσία επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι «την “ παράγκα” του Μαρινάκη την “ έκλεισε”, το θέμα της διαιτησίας στο μπάσκετ που ελέγχει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, όμως… όχι». Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τις δύο περιπτώσεις, αλλά θα ήθελα να ακούσω τη δική σας απάντηση.
«Όποιος κάνει αυτή την εξίσωση είναι σαν να αναγνωρίζει ότι κάτι υπήρχε στο ένα, ώστε υπάρχει και στο άλλο. Εγώ ξεκινάω από ένα βασικό: ότι δεν μίλησα καθόλου για το παρελθόν. Εγώ αυτό που απαίτησα και προσπάθησα να κάνω είναι να βάλουμε τις βάσεις για το μέλλον. Για να μην υπάρξουν λοιπόν ούτε “ παράγκες”, ούτε σκιές, τι ζήτησα; Από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες να παρέμβουν και να κοπεί ο “ ομφάλιος λώρος” μεταξύ των παραγόντων της ΕΠΟ και της διαιτησίας. Έγινε αυτό; Έγινε! Ικανοποιητικά, λιγότερο ικανοποιητικά; Αυτό κρίνεται! Και σε αυτό κρίνεται και ο ρόλος των Διεθνών Συνομοσπονδιών.

Προσέξτε όμως μία κομβική διαφορά: η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας στο ποδόσφαιρο αποτελείται από ξένους αρχιδιαιτητές, επιλεγμένους από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες, χωρίς να έχουν σχέση με το “ Θέατρο του Παραλόγου” που συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είδαμε ξένους διαιτητές στα ντέρμπι; Είδαμε! Δεν τους έβαλε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση το ζήτησε. Η Διεθνής Ομοσπονδία ανταποκρίθηκε!

Στο μπάσκετ τι έγινε; Στο μπάσκετ αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στα θέματα της διαιτησίας. Αυτό το είπαμε. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Yπάρχουν γκρίζες ζώνες, ανεξάρτητα αν υπάρχει θέμα ή όχι. Όποιος ανατρέξει και στις θέσεις μου και στις συζητήσεις μου και στις τοποθετήσεις μου, αυτό το βλέπει. Εγώ δεν μένω στο τι υπάρχει ή δεν υπάρχει. Υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τι έκανε στο μπάσκετ; Και πάλι ζήτησα και τη συνδρομή των Ελλήνων παραγόντων! Και προσπάθησα να τους βάλω στο ίδιο τραπέζι! Ζήτησα και τη συνδρομή των Διεθνών Ομοσπονδιών. Η FIBA δεν ανταποκρίθηκε! Τους ξένους διαιτητές δεν μπορεί να τους επιβάλλει ο υπουργός! Μπορεί να τους ζητήσει, μπορεί να τους ζητήσει επισταμένα και το έκανα αυτό και πήγα και στην Ελβετία να το ζητήσω, αυτό όμως δεν ήταν εφικτό.

Από εκεί και μετά, εμείς πήραμε κάθε πρωτοβουλία να τους βάλουμε όλους στο ίδιο τραπέζι και να παρθούν σημαντικές αποφάσεις για τον επόμενο χρόνο. Κι έχω την αίσθηση ότι για το επόμενο πρωτάθλημα της καλαθοσφαίρισης έχουν συμφωνηθεί και οι αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας και οι αλλαγές στο καθεστώς των παρατηρητών. Άρα, λοιπόν δεν μπορούμε να καταδικάζουμε την κυβέρνηση για “ δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Οι ίδιες διαδικασίες παντού, αλλά διαφορετική αντιμετώπιση από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες. Ας το δούμε αυτό, να το εξετάσουμε, να το συζητήσουμε! Να δούμε, όμως και τι κάναμε κι εμείς, οι δικές μας ομάδες, οι δικοί μας σύλλογοι για να υπάρξει διαφορετική ανταπόκριση, να μην υπάρξει ανταπόκριση από μια Διεθνή Ομοσπονδία».

-Η ΕΟΚ σας έστειλε επισήμως αίτημα να περάσετε τροπολογία ώστε να είναι εφικτή η αύξηση των ομάδων της Α1 ανδρών σε 16 από την ερχόμενη σεζόν. Καθώς έκλεισε η Βουλή ενόψει των εκλογών, αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων. Υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα;
«Το έχει ζητήσει η ΕΟΚ, αλλά το θέμα είναι να ξεδιαλύνουμε ακριβώς το τι ζητούν. Αυτό που μπορεί να κάνει η ελληνική Πολιτεία είναι να περάσει μία τροπολογία που μπορεί να γίνει με το άνοιγμα της Βουλής, η οποία θα λέει ότι οι κανονισμοί μπορούν να αλλάξουν από την επόμενη σεζόν. Αυτό ικανοποιεί; Θα πρέπει η Ομοσπονδία να πάρει πρωτοβουλία για το τι θέλει να κάνει και τι δεν θέλει να κάνει: Αν θέλει κάποιοι να πέσουν ή να μην πέσουν ή πόσοι θα πέσουν και ποιοι θα πέσουν. Αυτά είναι θέματα της Ομοσπονδίας και όχι της κυβέρνησης, οποιασδήποτε κυβέρνησης. Αν το λύσει αυτό η κυβέρνηση, τότε μιλάμε για σκανδαλώδη μεταχείριση, ευνοϊκή ή μη ευνοϊκή έναντι ομάδων».

-Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος αιτήθηκε να περάσετε τροπολογία ώστε να γίνει εφικτή η ανέγερση γηπέδου μπάσκετ στο Βοτανικό. Με δεδομένη τη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για προσθήκη γηπέδου μπάσκετ -χρειάζεται νέο προεδρικό διάταγμα- πιστεύετε πως το γήπεδο του Βοτανικού είναι η ενδεδειγμένη λύση για τον Παναθηναϊκό;
«Νομίζω ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση το γήπεδο του Βοτανικού για τον Παναθηναϊκό. Η διαδικασία είναι αρκετά πιο απλή με δεδομένο ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν τους όρους δόμησης και δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες κωλυσιεργίες ή άλλα προβλήματα. Θεωρώ πως εφόσον βρεθεί λύση για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση ο Βοτανικός. Αλλά καλό θα είναι για αυτό το θέμα να μιλάμε όλοι λιγότερο και να κάνουμε πολύ περισσότερα! Και μιλάω από την πλευρά της οργανωμένης Πολιτείας. Έτσι αντιμετωπίσαμε εμείς τον Παναθηναϊκό. Όχι με πολλά λόγια. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό, όπως και όλες τις ομάδες με το γηπεδικό. Για εμάς είναι κομβικό το γηπεδικό όλων των συλλόγων. Και προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με όλους για να λύσουμε τα προβλήματα, σε όλα τα αθλήματα, και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Με όλες τις ομάδες κάναμε την ίδια προσπάθεια, δεν βρήκαμε πάντα την ίδια ανταπόκριση! Από την πλευρά του κύριου Γιαννακόπουλου έχουμε βρει ανταπόκριση από την πρώτη στιγμή και ψάχνουμε εναγωνίως να βρούμε μια λύση για τον Παναθηναϊκό».

Πηγή: newsit.gr

The post Βασιλειάδης: «Ζήτησα ξένους διαιτητές για το μπάσκετ! Αρνήθηκε η FIBA» appeared first on Τι Νέα Λάρισα;.

Πηγή: Αθλητικά – Τι Νέα Λάρισα;