Βουλή live -Μητσοτάκης: Επιλέξαμε την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του ΕΣΥ

Τα επόμενα βήματα του σχεδίου επιβίωσης κοινωνίας και οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊου  περιγράφει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης στην Βουλή ανακοινώνοντας παράλληλα νέο πακέτο στήριξης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά  τις 11:00 με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η κυβέρνηση έκανε μία σαφή επιλογή: Προστάτεψε την υγεία των πολιτών. Ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και στήριξε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, δαπανήσαμε πόρους προκειμένου να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του.

Παρακολουθείστε την συζήτηση από το κανάλι της Βουλής

Στην συνέχεια τον λόγο θα λάβουν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παράταση μέτρων και την λήψη νέων για τον Μάιο και θα αναφερθεί στην ενεργοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την γενναία παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ενδεχομένως, να υπάρξει αναφορά και για το ζήτημα της παράτασης προστασίας πρώτης κατοικίας.

Εκτός αυτών, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει και τον επόμενο νομοθετικό οδικό χάρτη με τα 26 νομοσχέδια που αναμένεται να ψηφιστούν εως το τέλος Ιουλίου ενώ θα απαντήσει θεσμικά και στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για την λειτουργία του κοινοβουλίου εξηγώντας πως η εκτεταμένη, λόγω των έκτακτων συνθηκών, νομοθέτηση μέσω ΠΝΠ- παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν από τη Βουλή με πολύ μεγάλη ταχύτητα φτάνει στο τέλος της. Παράλληλα, θα απορρίψει τις προτάσεις για την ενεργοποίηση των θερινών τμημάτων της Βουλής καθώς κρίνεται άστοχη επιλογή εν μέσω πανδημίας αλλά και με ανοικτό το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Άπο την άλλη πλευρά ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να κορυφώσει την ακραία αντιπολιτευτική ρητορική που έχει επαναφέρει το κόμμα του το τελευταίο διάστημα κατευθύνοντας τα πυρά προς δύο στόχους. Θα υποστηρίξει πως η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τις συνθήκες περιορισμού που επιβάλλει ο κορονοϊός προκειμένου να νομοθετεί χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν συμφέροντα ενώ παράλληλα θα επαναλάβει πως το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας επιδεινώνει την ύφεση και οδηγεί της επιχειρήσεις σε λουκέτα και τους εργαζόμενους στην ανεργία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επαναφέρει τις καταγγελίες για τα voucher τηλεκατάρτισης, θα καταγγείλει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ήδη συζητείται στην Βουλή ενώ θα ασκήσει σφοδρή κριτική και για τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και αναμένεται να κατατεθεί στο κοινοβούλιο το προσεχές διάστημα.

Επίσης, η κυρία Φώφη Γεννηματά θα καλέσει την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και στοχεύει στην: επανεκκίνηση της οικονομίας, την λειτουργία του τουρισμού, στην παροχή κινήτρων για προσλήψεις και στην στήριξη των αγροτικών επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα προτείνει την κρατική επιδότηση εργασίας με κάλυψη εως και του 40% των μισθών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την κρίση.

The post Βουλή live -Μητσοτάκης: Επιλέξαμε την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του ΕΣΥ appeared first on Newsone.gr.

Πηγή: ΕΛΛΑΔΑ – Newsone.gr