Ξεκινά ο αφρικανικός καύσωνας διαρκείας με 45άρια (vid)

Η μεγάλη διάρκεια του καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του και θα κρατήσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα με τον υδράργυρο να παραμένει «κολλημένος» άνω των 40 βαθμών Κελσίου σε αρκετές περιοχές, κυρίως από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου αναμένεται η κορύφωσή του.

«Πέραν των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του κύματος καύσωνα, θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Από την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενισχύοντας το αίσθημα δυσφορίας, ειδικά στα αστικά κέντρα» είπε στο protothema.gr ο Διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο και σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας, όπως Αχαϊα, Ηλεία και Ήπειρο, ενώ λόγω των βοριάδων και θα υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Όπως αναφέρει το meteo.gr σήμερα η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 15 έως 39 βαθμούς, στη Κεντρική Ελλάδα από 17 έως 40-41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 17 έως 39, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 19 έως 40-42 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από 18 έως 39, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 38 βαθμούς, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 35-36 βαθμούς, ενώ στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Σε δηλώσεις της η ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δήμητρα Φουντά επισήμανε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπου τα μοντέλα πρόγνωσης προέβλεπαν ότι θα εμφανιστούν στα μέσα του 21ου αιώνα τα βλέπουμε ήδη να είναι εδώ. Οι μελέτες του Αστεροσκοπείου Αθηνών δείχνουν μεγάλη διαφορά στη θερμοκρασία από το 1960 μέχρι και σήμερα με τα επεισόδια καύσωνα να έχουν αυξηθεί κατά 100% ενώ η διάρκεια των καυσώνων να έχει αυξηθεί κατά 30%με 40% περίπου.

Πηγή: Ελλάδα – Μαλεβιζιώτης