ΥΠΕΞ για Γιαβούζ: Κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία

ΥΠΕΞ για Γιαβούζ: Κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία

Απερίφραστη καταδίκη από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την παράνομη γεώτρηση που επιχειρεί το Γιαβούζ νότια της Κύπρου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών η κίνηση αυτή με το Γιαβούζ από την πλευρά της Τουρκίας δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής: Δεν εκπλήσσει η ανακοίνωση νέας παράνομης γεώτρησης από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περιοχές αδειοδοτημένες σε ευρωπαϊκές εταιρείες.

Εντάσσεται στο πλαίσιο σωρείας παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, που εκτείνονται από εισβολή και κατοχή εδάφους, παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, μέχρι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αποπειρών σφετερισμού υποθαλάσσιων πόρων γειτονικών και μη χωρών της.

Κοινός τους στόχος είναι η εξυπηρέτηση επεκτατικών βλέψεων μέσω δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους. Όπως έχουμε τονίσει, οι παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, ακόμη και αν επαναλαμβάνονται παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκαλούν, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, ούτε βέβαια δημιουργούν τετελεσμένα. Σε κάθε περίπτωση, καταδικάζονται απερίφραστα”.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει και πάλι ανακοίνωση κατά της Τουρκίας με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

πηγή: newsit.gr

Πηγή: Ελλάδα