«Ζηνοβία, η Μάνα των Σελλιών»: Η ζωή μιας χαρισματικής Κρητικιάς γεννημένης στις αρχές του προηγούμενου αιώνα

"Π" ART
ΒΙΒΛΙΟ

 

Το βιβλίο της Ευαγγελίας Βουρβουχάκη με τίτλο: «Ζηνοβία, η Μάνα των Σελλιών» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Υδροπλάνο», μας παρασύρει στην αφήγηση της ιστορίας της μητέρας της συγγραφέως, μιας Κρητικιάς που γεννήθηκε το 1905 στα Σελλιά του Ρεθύμνου και αφιέρωσε τη ζωή της στην αγνή και ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο που αγάπησε και τους συνανθρώπους της, τόσο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής όσο και στους μετέπειτα χαλεπούς καιρούς που ακολούθησαν.

Η έντονη προσωπικότητα της ηρωίδας του βιβλίου, η διανοητική και συναισθηματική της ευφυΐα, το χιούμορ, η δύναμη και το σθένος της, κέρδιζαν τον σεβασμό από όλους όσοι την γνώρισαν, ακόμα και από σημαντικές προσωπικότητες της εποχής εκείνης, όπως αυτή του πολιτικού Παύλου Βαρδινογιάννη, ο οποίος την λάτρευε. Καθώς θαύμαζε το οξύ πνεύμα της, της έλεγε κάθε φορά που τη συναντούσε, ότι αν ήξερε γράμματα θα είχε επάξια μια θέση στη Βουλή των Ελλήνων.

Η μεστή, απέριττη, «ζεστή» και παραστατική γραφή της Ευαγγελίας Βουρβουχάκη, απαλλαγμένη από ωραιοποιήσεις και υπερβολές, σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα του βιβλίου. Σε γεμίζει με εικόνες, έντονες ανατροπές συναισθημάτων, διαχρονικά νοήματα και σκέψεις. Καταφέρνει να μας κάνει κοινωνούς της ψυχοσύνθεσης της Ζηνοβίας, μιας βαθιά φιλοσοφημένης γυναίκας με ευαισθησίες και ανθρωπιά, που υπήρξε σε όλη την ταραγμένη ζωή της αγωνίστρια παλεύοντας στα ίσα με τα «θεριά» των άγριων εκείνων καιρών.

Μια γυναίκα που δεν μεμψιμοιρούσε στα δύσκολα, αλλά επέλεγε συνειδητά να ορθώνει το ανάστημά της, να γεννιέται ξανά και ξανά μέσα από τις στάχτες της και να στήνει «γλέντι» στις συμφορές που την έβρισκαν. Δεν έχασε το θάρρος και το κουράγιο της, ακόμα και όταν περπάτησε πάνω στα χαλάσματα του βομβαρδισμένου σπιτιού της. Καμία κακουχία δεν στάθηκε ικανή να τη λυγίσει.
Το σπουδαιότερο όμως ήταν ότι ήταν ένας άνθρωπος που η προσφορά κυλούσε στο αίμα του. Πρόσφερε τη φροντίδα της σε όλους, είτε ήταν συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί, γνωστοί ή άγνωστοι. Δεν ήξερε τι θα πει να κάνεις διακρίσεις. Ήξερε δηλαδή, πολύ καλά τι θα πει να μοιράζεσαι. Γιατί όλοι χωρούσαν στην αγάπη της. Κι αυτή η στάση ζωής της -που αποτελεί παράδειγμα ανεξαρτήτως εποχής- την κράτησε πάντα ζωντανή στη μνήμη και την καρδιά των συγχωριανών της ως η «Μάνα των Σελλιών». Γιατί ήταν μια γνήσια Κρητικιά αρχόντισσα του Λυβικού Πελάγους που άφησε παρακαταθήκη την αγάπη της για τους ανθρώπους.

Info:

Το βιβλίο «Ζηνοβία, η Μάνα των Σελλιών» μπορείτε να το βρείτε σε πολλά κεντρικά βιβλιοπωλεία, καθώς και στο online βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων «Υδροπλάνο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.ydroplanobooks.gr/product/zinovia-i-mana-ton-sellion/ 

Καλή ανάγνωση!

Ευαγγελίας Βουρβουχάκη
«Ζηνοβία
η Μάνα των Σελλιών»
ΒΙΒΛΙΟ
ζωή
Κρητικιά
Has video: 

Πηγή: